28-04-2025 HUI ÉS SANT VICENT. GATA TÉ TRES MANIFESTACIONS ARTÍSTIQUES DEL PATRÓ VALENCIÀ. Abans es feia la processó del combregar
en SANTS I REFRANYS
Hui és Sant Vicent Ferrer. Festa major al veí poble de Teulada i per cincidències del calendari Festa del Riberer a Benissa. Dilluns de la Octava de Pasqua, el sant valencià per excel·lència. Festa inclús a Xàbia. A Gata és dia de treball, però a mitges.
Gata té molts veïns i veïnes que porten el nom del sant dels miracles valencians. Als vicents, vicentes i compostos felicitacions des del blog.
Però quines manifestacions artístiques té el poble de Gata referents al sant. Són tres. El primer carrer que creua la Costera del Grup Escolar porta el seu nom i té un plafó ceràmic tradicional a la part dreta pujant. A l'altar major de l'església parroquial també està present en una de les pintures. I descobrim recentment al deixar el passadís del costat de l'ajuntament, un altre plafó ceràmic molt antic, que és el que serveix de portada de l'article del blog. Porta la llegenda de “Larvi”, antic fabricant de “loza” de Manises.
Abans fins als anys 70 del segle XX, hi havia un costum piadós i religiós, que alguns pobles valencians conserven. Es tracta de la processó del Combregar. Tant ahir diumenge com hui dilluns, festa de sant Vicent Ferrer, es feia aquesta antiga i tradicional processó. La comitiva presidida pel rector sota palis anava pels carrers del poble. El sacerdot portava el viàtic i a les cases on hi havia impedits i malalts entrava i els donava la comunió o l'extremaunció. Si observeu amb les fotografies tot eren homes. La fotografia més gran és a la Plaza de Canalejas, hui Plaça d'Espanya. El rector és Don Manuel Castelló Quilis. A l'altra fotografia també es veu el seu germà el vicario Don Honorio. Dels portadors distinguim al pare dels germans Signes Mulet, Jaime, Emilio i Antonio. Els escolans anaven davant amb la creu i cirials i darrere els portadors del palis i el senyor rector.
A Gata, encara hui es va de Pasqua, de berenar. És ja el final. Es conserva la tradició amb el berenaret de Pasqua, les mones i els pasocarrats.
FONTS: Fotos arxiu de la composició i Cronista.