04-04-2025 HISTÒRIA LOCAL DE GATA: HUI DIVENDRES ÉS DIA DE MERCAT. JA SÓN 92 ANYS
en HISTÒRIA LOCAL
A l'arxiu fotogràfic m'apareix aquesta fotografia que ja vaig publicar al blog de les primeres de la série “Fotografies antigues”. Com hui és divendres és dia de mercat a la Plaça Nova, però abans no es feia a aquesta plaça sino a la de l'església. En 1931 s’expropiava una casa al carrer Calvari (hui carrer Signes) per a donar entrada a la “Plaza de Abastos”, com se li deia al principi. El mercadet dels divendres que, fins aleshores es feia a la Plaça de l’Església, passaria des de l’acord plenari del dia 13 de març de 1933 a la nova plaça. Ja han passat 92 anys d'això.
El comerç a l´aire lliure fet pels mercaders que divendres a divendres visiten la població i oferixen els seus productes a tot el veïnat, té els seus inicis perfectament datas al llibre de Plenaris de l´any 1933. Al ple del 13 de març, dilluns, s´acordava -cite textualment- “celebrar éste en lo sucesivo a partir del próximo viernes en la nueva Plaza de Abastos” (Plenari de l´Ajuntament de Gata, 13-3-1933). Però, quin va ser el motiu, a més de poder eixamplar el poble, de canviar el mercat de lloc?. Abans de 1933, el mercat es feia a la Plaça de l´Església, anteriorment dita Plaça Major, després Plaça de la República (1936-1939) i altra vegada, Plaça de l´Església. La Plaça Vella per distinguir-la de la Plaça Nova ja no seria plaça de mercat per aquest motiu –torne a citar textualment-: “por no haber suficiente para todos los mercaderes y con el fin evitar también el que los enterramientos católicos tengan que pasar el cadáver por medio del mercado”.

Dia de mercat de divendres, a l´agost de 1993. Plaça Nova
Quan es va urbanitzar la Plaça del Mercat era alcalde del poble de Gata, Julián Monfort Leyda, conegut popularment com “Julián el Viudo”. Va estar en el càrrec des del 5 de juny de 1931 al 6 de març de 1936. Fou l´alcalde número 14 de tot el segle XX. Durant el seu mandat també s´inaugurà el cementeri municipal (1-11-1932), hui encara en funcionament, i s´inicià la construcció del pont urbà d´Alcolaies (1934). Si fem una ullada als pressuposts municipals d´aquell any 1933, veurem que es xifraven en 76.313,33 pessetes.
Tornant a la plaça que ens ocupa, actualment part de la funció que va tindre inicialment la plaça ha desaparegut. Malgrat que seguix fent-se el mercat tots els divendres -excepte els casos ocasionals i excepcionals en els quals s'ha fet a la zona de l´Era de Boronat i inclús al carrer Signes. Els pòrxens i coberts van donar pas primer a un passeig central que semblava l´Explanada d´Alacant en menut pel dibuix que tenia el pis del sòl, i després a una plaça remodelada fa uns anys amb jardineres i palmeres datileres.