01-01-2025 EL PRIMER DIA DE L'ANY ES RECORDA A GATA PER LA INUSUAL BAIXADA DEL PATRÓ, EL SANTÍSSIM CRIST FA 126 ANYS (1899). També per una gran riuada fa 48 anys (1977)
en HISTÒRIA LOCALHui és el dia de Cap d'Any del 2025. Ens ha eixit banyat i amaga pluja. Tots ens felicitem l'any i mirem cap avant, però també, de quan en quan, podem mirar el passat més prop, el que van llaurar els nostres pares, avis i bisavis, Per això cada 1 de gener recordem dos fites importants a Gata eixe mateix dia. El primer i més enrere en el temps és de fa 126 anys i és excepcional i curiós. El segon ja a la dècada dels 70 del segle passat, en 1977.
Fa 126 anys es va produir una excepcional baixada del patró Santíssim Crist del Calvari de Gata. De la seua ermita al poble va baixar aquell primer dia de 1899 i ho conten les cròniques i els diaris de l'època.
Però perquè va baixar al poble eixe dia en ple hivern?. Hi havia algun motiu especial?. La informació ens la refereixen tant el diari Las Provincias com el diari El Mercantil Valenciano. Dies abans ja ho anunciaven. La feligresia havia costejat la reforma de l’ermita: pintura, estucat, doració de la capella i altar. El rector era aleshores Don José García Mestre i va prendre la iniciativa de que el remat d’aquella obra tinguera un colofó final. El Crist baixaria al poble el dia de Cap d’Any i es faria processó per tots els carrers del poble. L’últim dia de 1898 per la vesprada hi hagué vol de campanes, passacarrer i serenata per la banda del poble. L’endemà diumenge, el dia primer de l’any 1899, de bon matí es va fer una missa solemne a l’esplanada.
Faria molt de fred o sols frescoreta?, d'això no diuen res les cròniques.
La càtedra l’ocupà el jove orador sagrat Don José María Sastre Puigcerver, rector fill de Alaquàs, que després va ser capellà de les Operaries Doctrineres de la Verge dels Dolors.. A primeres hores de la vesprada, el Crist va baixar en processó des de l’ermita al temple parroquial; des d’allí va recórrer els carrers com ho feien la resta de processons. De tornada, es van disparar un castell de focs artificials i una traca acabant una jornada atípica que els diaris van qualificar de muy solemne y altament religiosa.
MIGDIA DEL PRIMER DIA DE 1977: GRAN RIUADA (fa 48 anys)
Fa 48 anys' d’això. Ha plogut i ha fet també sequera com l'any com part de l'any que ens ha deixat. Tal dia com hui, en aquesta data tan assenyalada, el primer dia de l’any de 1977 just al migdia va vindre -com diguem els gaters- una gran riuada. Havia estat plovent el dia d'abans i la Nit Vella del pas de 1976 a 1977. Va ser un Cap d’Any passat per aigua més que hui i aigua dins del riu Gorgos inclús.
CELEBRACIONS I REFRANS DEL DIA
També és hui Santa María la Mare de Déu. És la solemnitat de l’octava de la Nativitat del Senyor i el dia de la seua Circumcisió. Arreu de tot el món també se celebra la Jornada Mundial per la Pau, que bona falta fa en tots els racons del planeta, inclús en la vella Europa ara.
Estem ja consumint 11 hores de la primera jornada de l’any 2025 i es bo que repassem també el refranyer de Cap d’Any (molts confonen cap amb final i és a l’inrevés). En pose sols quatre:
TRONS PER CAP D’ANY PORTEN MAL ANY. // A CAP D’ANY COMENÇA L’ANY. // AMORETES DE CAP D’ANY' PER SANT MIQUEL AFANY. // EL QUE NO PASSA EN TOT L’ANY PASSA EN UN CAP D’ANY.
FONTS: Diari El Mercantil Valenciano 26/12/1898. // Diari LAS PROVINCIAS 29/12/1898. // Testimonis orals. // Referenciat ja al blog el 1-1-2021 i al 1-1-2024. // Article de Rafael Roca Ricart “La festa de la Mare de Déu de l’Olivar al llarg del temps (1925-2015)”.