27-09-2024 ARA QUE VE SANT MIQUEL, TITULAR PARROQUIAL DE GATA, RECORDEM HISTÒRIA AL SEU VOLTANT (I). 450 anys de parròquia. La Cooperativa San Miguel del "mimbre" va regalar la imatge menuda a l'església
en HISTÒRIA LOCALEstem a dos dies de la festa de Sant Miquel. A Gata se celebra com a festivitat local, donat que és el patró titular de la parròquia nomenada de Sant Miquel Arcàngel. Malgrat que en 1573 va quedar desmembrada de Dénia i es va erigir en Vicaria independent, a l'any seguënt, 1574, per mitjà del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, la Vicaria de Gata pujà a la categoria de Curat d'ascens de primera. Aleshores tenia ja l'advocació de l'arcàngel. Si escarbem més enrere en el temps també trobarem referències al sant que tanca l'estieut i dona pas a la tardor.
Però ara mirem la menuda imatge del patró, la que ix en processó i ho farà despusdemà dia 29 després de la missa solemne. Va ser regalada a l'església pels treballadors de la Cooperativa Industrial San Miguel, Artículos de Mimbre". Els treballadors de la fàbrica del vimet ("mimbre") van formar una cooperativa. Després de la guerra civil, degut a les nombroses dificultats de la postguerra es desfà l’empresa Pons, Monfort y Cia. Per a conservar l’empresa, els treballadors s’agrupen en una cooperativa, que portaria per nom COOPERATIVA SAN MIGUEL. En aquells anys de finals dels 40 i dècada dels 50 el grup mana fer la imatge del patró titular de la parròquia i la passeja fins l’església. El carrer on estava la fàbrica pren també el nom del patró. Encara hui ix en processó cada 29 de setembre, substituïnt a la monumental imatge que presideix l’altar major de l’església parroquial aquell Santmicalet regalat pels treballadors i encara hui porta el nom del patró el carrer.
Més tard' la cooperativa desapareix i es constitueix per uns pocs anys una nova empresa: MUEBLES MIMBRE fins a 1954 en que comença una nova etapa, la de Juan Bautista PONS LEYDA, que ha derivat hui en la reconeguda empresa POINT.
A la composició de fotografies vegeu als treballadors de la cooperativa, als treballadors portant Sant Miquel des de el carrer Tombat que li deien popularment fins l'església i una imatge actual de la mateixa talla de Sant Miquel.
FONTS: "Guía telefónica Alicante y provincia", Junio 1958. Compañía Telefónica de España./ Article del Cronista de Gata del 25-02-2014: “TRES GENERACIONS, UN SEGLE DE HISTÒRIA DE FABRICACIÓ DE MOBLES DE JONC, MÈDULA I VIMET (MIMBRE), ELS ESTANQUERS: Capítol V: Cooperativa San Miguel…”