06-02-2024 GATA EN LA HISTÒRIA: 1946. PRESIDIA LA GESTORA MUNICIPAL PEDRO PINEDA CRESPO (reportatge: Pueblo: Diario del Trabajo Nacional, 12-12)
en HISTÒRIA LOCALEl diari “Pueblo: Diario del Trabajo Nacional” que s’editava a Madrid des de 1939 va publicar un article prou extens de “Gata de Gorgos: su importancia, industria y economía”. Era el dia 12 de desembre de 1946. Podem descobrir com era el poble i que deia el seu alcalde Pedro Pineda Crespo. Estava, quan es va fer el reportatge que subscriu M. Moreno al novembre de 1946, al seu segon període legislatiu, que abarcava de 1942 a 1949. De 1944 són la creu de la carretera de Xàbia i la font de la Plaça de l’Església.
Centrant-nos en l’article, al primer paràgraf diu que Gata és un poble “pintoresco y grato”. Altres calificatius que li dona l’autor a Gata, que és “una población limpia y bien trazada”, inclús que és un centre industrial.
Pel que fa a l’aspecte municipal, presenta a l’alcalde-president de la Gestora i el seu assesor i advocat Martín Mengual Font. Dona dades de la Gestora que la presidix des de 1941 Pedro Pineda Crespo i relaciona la fabricació de farines (recordem la fàbrica de farines de la carretera de Xàbia o d’Ondara), mobles de vímet i jonc (Pons i Monfort) i fabricació de diversos articles de palma. Segueix l’autor tirant-li flors al poble i diu que té “aspecto limpio y saneado”, pel “revoco general y pinturas de fachadas”. Parla de les millores, com la “restauración de la fachada de la iglesia parroquial, que se encontraba en lamentable estado”. Descobreix el reportatge que té un “excelente servicio de aguas potables” i les aigües les porten de “los yacimientos de Senia del Masó” i dota les tres magnífiques fonts públiques (fa referència a la de l’església, la de Duquessa d’Almodóvar i la de la Placeta de Sant Antoni).
Dels projectes que tenia en cartera “el Ayuntamiento de Gata de Gorgos” nomena la construcció d’un mercat que mai va arribar a fer-se i la construcció del Grup Escolar i vivendes, que serien construïdes de 1957 a 1958.
Una frase categòrica del reportatge diu: “En Gata de Gorgos no existe paro obrero”. Parla també de la pansa “que alcanza magníficas cifras anuales de rendimiento”. I ja quasi acabant diu que el víment (“mimbre”) el porten de Guadalajara i Cuenca i el margalló (“palmito”) “de Almería, parte de Valencia y Marruecos español”. Finalment, diu que Gata “cuenta con unos cinco mil habitantes” i està representada per les firmes comercials que s’adjunten a aquest reportatge.
FONT: Foto Pedro Pineda extreta del llibre “Gata de Gorgos i els seus alcaldes, 1911-2011” recopilació de Sílvia Leyda.// BVPH (Ministerio de Cultura y Deporte). Pàgina 3 del diari del 12-12-1946 de “Pueblo: Diario del Trabajo Nacional” Any VII, Nº 2.097.