17-01-2024 HUI ÉS SANT ANTONI DEL PORQUET. 47 ANYS SENSE EL TESTADOR DE LA FESTA DEL RAVAL, EL TIO PEPE LLUÍS (José Costa Vives). Al barri celebra de divendres 19 a diumenge 21 les festes al sant patró dels animals. La bendició, el diumenge
en FESTESPer tota la comarca se celebra la popular festa del sant patró dels animals domèstics, SANT ANTONI DEL PORQUET. El calendari marca que hui dia 17 és la seua festa, Sant Antoni abat. El poble de GATA mantén encara la festa que als anys 40 va deixar com a legat el Tio Pep “de Lluis" (José Costa Vives) home llaurador religiós i amant dels animals, que vivia al número 6 del carrer Bisserot. La Placeta i el carrer de Sant Antoni al barri del Raval bullirà aquest cap de setmana de divendres 19 a diumenge 21 amb les tradicionals festes que la comissió de festes de Sant Antoni ha preparat al llarg de l’any.
Però, les actuals generacions tenen que conéixer que la imatge de la placeta i la festa són història a Gata. Que el Tio Pep “de Lluís” deixà fa 48 anys en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant, la qual cosa encara es manté viva. Les festes patronals del Raval de Gata dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot que comprà a València l’escultura i li va fer festa junt amb els llauradors de l’època, deixant com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sofragaren una missa i el volteig de campanes. Fa uns 75 anys es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives tenia una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa que si l’animal s´adobava adquiririen una nova imatge del sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar arranjaments i montures elegants i va fer una gran cavalcada.
En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta hi van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d´honor i sofragador de la processó, missa i volteig de campanes. . Quan la cavalcada passava per sa casa' es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d’animals donant garrofes per als animals.
En 1976, el tio Pepe Lluís fa un testament que donaria motiu a la festa actual. Al setembre de 1977 quan el Tio Pepe Lluís tenia 72 anys va faltar. Després es va conéixer el seu llegat. A la disposició quarta del testament deia textualment: “...Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills. Eren el nebot de la dona, Francisco Mulet Signes, conegut com “Paco L’Escolà” i la seua dona Francisca Monserrat Torres. Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment pel sempre recordat veí de la Placeta Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra. Paco i Francisca van ser molts anys els majorals d’honor de la festa. Una vegada van faltar, aquests càrrecs honorífics han passat al seu fill Antonio Ángel i la seua dona Gloria. A més, la festa tindrà com a majorals 2024 a María Francisca i Antonio.
Aprofite des del blog per felicitar als que porteu el nom del sant abat o algun dels seus compostos.
FESTES DE DIVENDRES 19 A DIUMENGE 21
Divendres per la vesprada, com és costum, els xiquets i majors gaudiran d’una xocolatada, Hi haurà a més carretons i jocs. Després s’obrirà la barra i començarà el “tardeo". A les 20 hores actuarà Sweet Soulz. Dissabte 20 serà el torn del grup de danses La Llata de Gata. A la placeta actuarà al migdia. A les 13:00 hores hi haurà cervesa i l’actuació del grup “Lliçons”. Després es farà paella. Per la vesprada, a les 20 hores, serà l’ofrena floral al sant, seguida d’una processó-romeria pels carrers del Raval, posant la música el grup de dolçainers i tabaleters. Acabarà la segon jornada festera amb el repartiment de coques, samorra i vi, per a fer un bon sopar, amenitzat pel grupo “Lolipop”.
Diumenge 21 serà el dia gran: Quintets i quintetes, quintos i quintes grans, comissió i veïns del barri i del poble en general, acompanyats per la Colla “Montgó”, assistiran a les 11:30 hores a la missa solemne a l’església parroquial acompanyant la imatge del santet. Es beneiran els pans que a l’eixida de la missa es repartiran. A continuació de la missa, es farà la tradicional benedicció dels animals a la Plaça de l’Església, així com tota la comitiva que formen carros i caballos, retornant tots a la placeta, on es tirarà una traca i se servirà un vi d’honor.
FONTS: Fotos arxiu i de la família.