10-01-2024 LA COMPOSICIÓ DE L’ARBRE BLANC DE PERE VICALET ELEGIDA COM A PEÇA OBLIGADA EN EL CERTAMEN INTERNACIONAL DE BANDES CIUTAT DE VALÈNCIA DEL 21 DE JULIOL. El dia 21 de gener la interpretarà la Agrupación Musical santa Cecilia de Castalla al Palau de la Música i es prepara un viatge cultural per part de l’Ajuntament a aquest event musical
en NOTÍCIESEl compositor gater Pere Vicalet (Pere Vicent Caselles Mulet) ha mostrat la seua satisfacción i alegria al conéixer que la seua composició de “L’arbre blanc” ha estat seleccionada com a OBRA OBLIGADA en el 136é Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València” que tindrá lloc el pròxim 21 de julio. La peça està inspirada en el succés impactant que a la guerra del francés va ocorre davant l’ermita de Gata i que forma part de la història religiosa del poble de Gata.
Vicalet ha comentat a través del seu canal de facebook que “és un honor immens formar part d’aquest event de renom internacional i veure com la meua composició serà interpretada per les destacades bandes participants en la categoria més alta, la de Secció d’Honor.
Inclús Pere Vicalet ha comentat “Sembla que 10 anys després, 2024 és l’any de l’ARBRE BLANC”.
Rescatem una entrevista feta a Pere Vicalet pel digital Marina Plaça l’11 de febrer de 2017 en la que parlava de l’estrena de la seua primera obre per a banda simfònica, L'arbre blanc, que té molt a vore amb Gata. Vicalet deia: “És una obra que vaig escriure entre 2009 i 2012. Es basa en una llegenda que va tindre lloc durant la Guerra de la Independència a Gata de Gorgos. El setge dels francesos al poble va fer marxar a tots els habitants buscant refugi en l'ermita. Va ser en este lloc on es va produir el miracle de l'Arbre Blanc, que va encegar als cavalls dels francesos. La disposició de l'agrupació en dues bandes i diversos motius musicals extrets de la data, 1812, donen lloc a combinacions de melodies, sèries o harmonies que s'embranquen en batalla i són en essència el germen de l'obra que acaba en pau després de la retirada de els genets francesos.”
Si us plau escoltar la composició, ací teniu l’enllaç que Pere Vicalet ha deixat en el seu facebook: https://www.youtube.com/watch?v=nS0L_gYXJJI&t=190s
LLEGENDA DE L’ARBRE BLANC, ERMITA DE GATA
La devoció al Santíssim Crist de Gata de Gorgos està envoltada per una llegenda, meitat tradició meitat veritat, que es conta des del segle XIX. És la llegenda o succés de l´arbre blanc i els francesos. Es diu que les tropes napoleòniques van estar a Gata de 1808 a 1813 i és quan va succeir el que es coneix com a cas de "L´arbre blanc". Al veure les tropes que no hi havia gent a les cases del poble, van pujar cap a l´ermita a buscar als veïns, que s´havien refugiat dins del santuari del Crist. Arribant a mitja pujada del que s´anomena el Calvari, a l´altura d´on estava un "arbre blanc", un xop blanc, que fa les fulles blanques per un costat, va eixir una llum cegadora des de dins de les reixetes de la porta de l´ermita, fulminant als cavalls i als seus genets. Cap a davant no podien passar, cap arrere sí. I així va ser, diu la tradició i llegenda, com el veïnat de Gata, sobre tot les dones i menuts que allí estaven, es van salvar dels francesos.
En 1960, el pintor local José Costa Signes, donà a l´Ajuntament un magnífic quadre, on es representava la tradicional llegenda. El quadre de "l´arbre blanc" es va col·locar, en un principi, al saló de plens i ara està cedit per l'Ajuntament a la parròquia, presidint la sagristia.