14-04-2022 GASTRONOMIA GATERA DE SETMANA SANTA I PASQUA: ELS FORNS I LES CASES PREPAREN MONES I PA SOCARRATS
en COSTUMSPassar per davant d'un forn gater estos dies és sentir l'olor agradable i dolç de les peces que allí s'el·laboren. Centenars de dolçors. Els forns' a més de coure pa' en la Setmana Santa i de cara a la Pasqua' couen viandes dolces molt especials. A Gata es diuen pa socarrats el que a altres pobles diuen coques boves o mones. Les mones a Gata porten ous durs al mig i la xicalla cantarà els tres dies de Pasqua aquelles cançonetes que fan al·lusió a ells.
Ací teniu el document gràfic de una de les tahones del poble' el cèntric i conegut Forn de Vives. Les feines de la família panadera no paren. Són dies de condimentar tot allò que alegre la Pasqua. S'afanen per a que hui' demà i dissabte estiga tot a punt per celebrar els dies grans lúdics.
A moltes de les cases particulars també es fan mones i pa socarrats' les àvies als néts' les mares als fills. Són costums gastronòmiques dolces que no paren' no es perden. Cal continuar-les' són tradicions que venen des d'antic.
Llegim a la pàgina web de Cultura popular de Barcelona (www.barcelona.cat) que Amades la cita la seu Costumari' i diu que podria ser del segle XV. Una altra teoria és que la paraula podria derivar de l'àrab antic mûna' que significa regal o provisió de la boca. Altres diuen sobre la seua etimologia que podria eixir de la paraula llatina munda (plural de mundum). També hi ha variants de esta teoria que expliquen que en el món romà la munda era un pa decorat amb ous que es regalava com a prova d'amistat. Finalment' altres teories van més enrere en el temps i diuen que l'origen de la mona podria remuntar-se a les muniquies' unes celebracions que es feien en Grècia antiga dedicades a Artemisa.
FONTS: Fotos Francisco Caselles / Documents mona www.barcelona.cat.