09-06-2021 EL T.A.P.I.S., 25 ANYS DEL TALLER DINSERCIÓ SOCIAL A GATA. AQUESTES PERSONES DEUEN ADAPTAR-SE I QUE PUGUEN SENTIR QUE FORMEN PART DUN COL·LECTIU I DEL POBLE
en NOTÍCIESHui vull parlar-vos del TAPIS. Tal vegada' els veïns gaters i de la comarca no coneguem massa aquest GRUP HUMÀ que forma part del TALLER D’ADAPTACIÓ PRE-LABORAL I D’INSERCIÓ SOCIAL (T.A.P.I.S.). Té la seu a Gata' pertany a l’àmbit dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Gata i és una gran sort de contar amb un quart de segle d’existència. Ara té un col·laborador i valedor especial conegut per tots vosaltres el missioner ja retirat i FILL ADOPTIU DE GATA' el PARE VICENTE BERENGUER LLOPIS' a més d’altres persones. com Pepe Pedro Mulet' que recolzen aquesta iniciativa tan necessària per a les PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL.
Però anem a conéixer més a prop aquest grup que barreja gent de moltes edats i pobles de la comarca' com Teulada' Poble Nou de Benitatxell' Benissa i' per supost' Gata.
ELS ORÍGENS DEL TAPIS
Fa uns 25 anys que funciona a Gata de Gorgos un programa dit T.A.P.I.S' que es va iniciar de la mà de la que aleshores estava de treballadora social Rosa Mª Llobell Vallés' que malauradament ens va deixar aquell fatídic 20 de setembre de 2017. Contava i conta amb el suport de totes les corporacions municipals' portant-se a terme el programa tan necessari per a normalitzar la vida d’aquestes PERSONES que són especials.
Al voltant del 2013' els familiars dels participants al TAPIS' impulsats per la treballadora social Rosa van decidir formar una associació per poder treballar més units i donar més visibilitat al grup.
Al no estar Rosa' es va fer càrrec de la formació de l’associació altra treballadora social' Mª José Cortell' que va proseguir amb la formació de la mateixa seguint els passos de la seua antecesora. El 24 de juliol de 2015 es signava l’Acta Fundacional i el 29 d’octubre quedava inscrita en el registre de Associacions de la Comunitat Valenciana amb el nom de SOM T.A.P.I.S. GATA DE GORGOS. Presidix l’associació creada entre els familiars Ana Mari Arabí Gómez.
No podem oblidar també a les primeres psicólogues que van treballar amb el TAPIS que són Sefa Mulet Salvador i Mª José Palacios- Elles van estar molt de temps portant avant el proiecte. Es tenen molts bons records i molt que agrair.
Prcisament' Sefa Mulet recordava els inicis i el pas pel TAPIS:
¿QUE ES EL PROGRAMA TERAPÈUTIC T.A.P.I.S?
Però' anem més enllà i ens preguntem' en paraules populars: Que fan allí' Van a escola?. Cal saber més dels dotze participants que són actualment al T.A.P.I.S. més la psicóloga i col·laboradors' entre els que estan des de fa uns quatre anys -com ja he referit- el missioner Vicente Berenguer' que va treballar mig segle a Moçambic sempre a favor dels més necessitats i destacant en l’àmbit educatiu.
Quins objectius té el Tapis:
Els objectius generals d’aquest programa són:
Potenciar i millorar l’autonomia personal i social de l’usuari per a que puguen gaudir d’una qualitat de vida digna.
Orientació' mediació i implicació dels familiars per al reforç i seguiment del treball personalitzat realitzat amb l’usuari.
Mantindre i potenciar les destreces necessàries per al possible desempeny de rols laborals.
Integració i normalització social necessària per a QUE PUGUEN SENTIR QUE FORMEN PART D’UN COL·LECTIU I DEL POBLE ON VIUEN.
Aquests objectius es porten a la pràctica mitjançant la realització de talleres artesanals' actuacions terapèutiques i altres activitats (oci' culturals…) que cobrixen quatre nivells d’intervenció: l’individual' el grupal' el familiar i el comunitari.
Els talleres són els següents: Taller manual: es realitzen diferents productes solidaris per a vendre’ls en firetes i/o particulars (bodes' batejos…); Taller psico-educatiu: Taller de relaxació i estiraments; Taller d’habilitats socials; Taller de internet; Taller de lectura (acudixen els divendres a la biblioteca Carme Miquel i Diego); Taller d’autoestima; Taller d’exercici físic; Taller de cuina.
L’horari del Tapis és de dilluns a divendres de 9 a 13'30 hores. Els tallers i activitats són impartits per la psicóloga María Rosa Ivars' de la que ja ens he referit.
En aquests moments hi ha 12 usuaris al càrrec de la psicóloga' set són residents de Gata' dos de Poble Nou de Benitatxell' dos de Benissa i un de Teulada.
Actualment la seua seu està en un dels pissos de les cases dels mestres a la Costera del Grup Escolar de Gata' que diguem popularment' però es fa necessari donar un bot de qualitat' d’amplitud' en vistes al treball que van desenvolupant dia a dia i davant la importància que té el col·lectiu en el camp de la inserció i la societat en que vivim i viuen. En un temps no molt llunyà' l’Edifici Polivalent Guillem Agulló serà el lloc on puguen desnvolupar millor les seues destresses tant cognitives com d’habilitats.
Posats en contacte amb la presidenta de l’associació i la psicóloga' així com els col·laboradors' mostren un agraïment a totes les corporacions municipals que han passat per l’ajuntament de Gata de Gorgos' per la seua ajuda' recolzament i col·laboració. Igualmente a totes les treballadores socials i professionals que ha tingut el TAPIS i té' pel seu recolzament incondicional que sempre han tingut amb ells.
FONT: Informació i fotos TAPIS.