28-10-2020 MACMA I XARXA JOVE COMARCAL. A GATA ES POSA EN VALUA LA CONSTRUCCIÓ DE PEDRA EN SEC, PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT. Sessió pràctica al camí d'accés a la Casa de la Lepra
en NOTÍCIESEl passat dissabte 24 d’octubre començava a Gata el Taller de construcció de pedra en sec organitzat per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta i la Xarxa Jove Comarcal. La jornada començava amb una sessió teòrica i tot seguit l’alumnat va realitzar la primera sessió pràctica en l’estructura del camí d’accés a la Casa de la Lepra.
A la sessió teòrica els representants de la MACMA i la Xarxa encapçalaren un acte que comptà amb l’alcalde de Gata de Gorgos' Josep Signes Costa' com a amfitrió. En la seua intervenció' el president de la MACMA' José Ramiro' parlà de la importància que té per a la Mancomunitat programar per primera vegada un curs formatiu precisament en un moment en què la MACMA ha eixamplat el seu model estatutari amb l’adaptació a la nova llei de Mancomunitats de la Generalitat Valenciana. Ramiro agraí a més la coordinació duta a terme entre l’equip tècnic de la MACMA i Pego Viu-Col·lectiu de defensa del territori' l’organisme encarregat de les sessions formatives d’aquesta tècnica tradicional. Per la seua part' Aitor Llobell Sala' president de la Xarxa Jove' féu menció al perfil dels inscrits. 30 joves de la Marina Alta' predominantment entre 16 i 30 anys que són “una mostra de persones implicades en el seu futur' la seua terra i el seu patrimoni: joves que es formen' treballen' ens cuiden i cuiden de la nostra terra i l’esforç dels quals s’ha de visibilitzar precisament en un marc pandèmic on tota l’atenció mediàtica està focalitzada en elles i ells”.
Cal recordar que el taller pretén ser una introducció en aquesta tècnica constructiva declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2018 i al mateix temps un emblema inconfusible en el paisatge de la nostra comarca i amb un clar vincle amb la resta de pobles mediterranis. El curs complet comprén una totalitat de 40 hores de formació segmentades en tres caps de setmana i tres ubicacions geogràfiques diferents de la comarca: Gata de Gorgos' l’Atzúbia i Parcent' és a dir' tres municipis diferents seleccionats segons les necessitats tècniques marcades pel professorat del curs.
Per a la MACMA –Mancomunitat Cultural de la Marina Alta– i la Xarxa Jove' un el taller de construcció de pedra en sec conflueixen molts valors transversals' des de la reivindicació del nostre patrimoni a la dinamització formativa i professional de les generacions joves mitjançant la Cultura. No debades' durant el primer cap de setmana les classes pràctiques al terme de Gata de Gorgos ja donaren un bon resultat pel que fa a la construcció de les primeres estructures. I és que' tal com diu la dita' tota pedra fa marge. I' tota iniciativa' per descomptat' obri un camí.
FONT: Text i fotos Ajuntament de Gata de Gorgos i MACMA.