05-04-2020 MONES I PA SOCARRATS, ELS DOLÇOS TÍPICS DE GATA PER ARA, MÉS VIUS QUE MAI (Queda't a casa)
en COSTUMSA les xarxes socials s’ompli estos dies de fotografies del veïnat fent els tradicionals dolços. Diumenge Rams' Setmana Santa i Pasqües. Però són les panaderies les que més ofereixen per encàrrec a domicili els productes. El confinament ajuda a reinventar-se i a utilitzar el forn de la cuina o el forn de coure pa de la caseta' de tot hi ha.
La gastronomia dolça gatera la notem' sentim el seu olor. I veges si els xiquets o xiquetes no tindran la seua moneta!! encara que estiguem en casa. És el plat fort dels dolços de les Pasqües a Gata.
Tampoc deixeu d'adquirir als forns i panaderies' que en tenim a Gata molt bons' els dolços típics. Després ens la menjarem a casa (queda't en casa) i cantarem als balcons' a les nostres llars' aquella cançoneta popular del temps: ...Ja ve Pasqua' Pasqua de les mones. Quines pantorriles tenen les xicones.
Però' fent un poc de investigació' de curiositat' sabeu perquè es diu mona i d’on ve' quin és l’origen de la paraula i el dolç? Com moltes coses nostres mediterrànies' els àrabs li deien munna a l’obsequi dolç que li feien al senyor. De munna va passar a mona. Nosaltres a Gata diferenciem clarament: si té un ou o dos inclús es diu mona' si no és un pa socarrat' allò que els castellans diuen panquemado o a Pedreguer diuen coca bova fent referència a la blandor que té la pasta.
Podeu llegir més sobre el PA SOCARRAT PUNXANT ACÍ (Gataéslotípic).
També per a saber les receptes de les MONES' PUNXEU ACÍ. (cuinadiari.blogspot)
FONT: Fotos extretes del facebook: Panaderia Mulet' Forn de Xaro' Paco Roselló. Recepta: Gataés#Lotípic.