25-02-2019 LA JOVE ESCRIPTORA GATERA MÍRIAM BAÑOS DIEGO PUBLICA LA SEUA PRIMERA NOVEL·LA
en NOTÍCIESDe Gata a Madrid' dels relats i un assaig a la producció novel·lística
El veïnat de Gata té entre les seues dones a una escriptora que resulta ser tota una caixa de sorpreses. Míriam Baños Diego' filla del recordat Paco Baños i de Anitín Diego' és una advocada que es mou entre el seu poble i la capital Madrid' on desenvolupa la seua tasca professional. Nascuda en 1981' és advocada i en el temps lliure es transforma en una relatora' en una assagista i també ara en una novel·lista. Acaba de publicar en l’editorial Adarve la seua òpera prima que ja està al carrer i que porta el sugerent títol de Tan sólo eran retratos.
Sorpren la seua manera de fer literatura' però escoltant-la parlar de la seua obra i els seus treballs anteriors ens adonem que la literatura li fascina en paraules d’ella.
Si mirem la vista enrere a tan sols des del 2014 a hui' vegem que no és la novel·la la seua primera tasca literària. A Madrid on passa molt de temps va començar a escriure relats per a diaris de la capital' arribant a formar part de la Asociación de Amigos del Museo de la Palabra. També forma part de la confraria dels Caballeros de la Muy Honorable Cofradía Internacional Caballeros de Don Quijote.
Embaixadora de la Paraula
Míriam Baños és una dona que trenca motles' que la Fundació Internacional César Egido Serrano li va atorgar els anys 2014 i 2016 el títol i reconeixement de Embajadora de la Palabra i en 2018 el mateix president César Egido li va concedir un altre Diploma sobresaliente. No deixa de impactar la seua trajectòria en pocs anys' com l’assaig publicat a les xarxes socials el passat 1 de març de 2016' amb ocasió del IV Centenari de la mort de Cervantes' titolat: Maese Caballero.
Del relat i assaig a la novel·la
L’any 2016 comença la seua tasca novel·lística. Per ara té una obra acabada' la que parlava al principi i dues més en procés d’edició' en producció. A hores d’ara es troba promocionant' per mig de l’editorial' d’entrevistes' presentacions' dedicatòries' el títol Tan sólo eran retratos. Per a parlar de l’obra escoltem a Míriam en aquestes frases:
Intente plasmar en aquesta obra les veus d’una època que van quedar ensordides pel pas del temps. El llibre té part literària-narrativa i fictícia. Utilitze la tècnica del flashback -present-passat-retorn al present-. L’obra té tres parts: la primera i tercera es presenten en clau actual. La segona desenvolupa la trama principal en clau històrica o passada. Em vaig recrear basant-me en contexts verídics' com són el món dels salons literaris. I sobre tot' el rol que representava la dona en aquella època. Malgrat a estar vetada en diverses facetes' per no dir totes' representaven l’esència del context que relate.
Míriam recomana el llibre' que es pot adquirir a l’editorial (https://editorial-adarve.com/.../libro/tan-solo-eran-retratos/ i per mig d’ella mateix per als més pròxims' la seua obra i aixina podrem navegar. Convida a navegar per segles anteriors' per escenaris europeus' que s’empatitze amb tots i cadascú dels personatges' que ens deixem portar per les muses que l’han acompanyada en aquest procés d’escriptura.
Gata' Madrid' la narrativa' el context dels salons literaris madrilenys' són els camins que porten a aquesta jove gatera a donar el bot i estar ja a les llibreries.
FONT: Foto aportada per l’autora Míriam Baños.