22-01-2018 HISTÒRIA LOCAL. RELACIÓ DEL POBLE DE GATA AMB FONTILLES ( I ): LA BANDA DE MÚSICA ANAVA A TOCAR AL SANATORI. 1909 i 1927
en HISTÒRIA LOCALComence ací una sèrie de reportatges dedicats a descobrir l’estreta relació que va tindre Gata amb Fontilles' al posar-se en funcionament el sanatori (17 de gener de 1909). Ens interessem hui per la nostra més que centenària banda de música. Dos episodis es descriuen sobre la banda gatera a Fontilles' per mig de la Revista Fontilles. Cronològicament els trobem en 1909 i en 1927.
El primer apareix descrit al número 56 de Fontilles del 8 de març de 1909' a menys d’un mes d’obert el sanatori. Entre les pàgines 378 i 379 es conta el singular i curiós event solidari. Era el segon dia de Carnaval' que podia ser dilluns 21 de febrer' la que Cendra va coincidir en 24 de febrer eixe any. Conta la crònica que per la nit es va sentir a aquella vall un dèbil so de trompeta que cridà l’atenció de les reverendes Germanes i aquestes ho feren notar als leprosos; no acertaven què podien significar unes notes llançades a l’aire en aquella soledat. I descobrix textualment: era la bien reputada BANDA DE GATA que se acercaba á Fontilles con objeto de dar una serenata en el Valle' para distraer a los enfermos. Les lloançes per aquesta benèfica i senzilla obra venen a continuació: ¡Vaya una fineza de músicos! Esto es...de oro. Primeramente' concebir la idea y luego recorrer un trayecto de más de 20 kilómetros que separan á Gata del Sanatorio para proporcionar gratuitamente una excelente audición á seres enfermos... I seguien les lloançes: ¡Vayan unos sentimientos delicados que despierta el divino arte!. Segueix comentant el cronista que col·locats els músics a distància del pavelló on moraven els malalts' van tocar variades y hermosas composiciones. Diu que al final es van acomiadar amb la Marcha real. També diu: el eco resonaba en los más reconditos sitios del valle. Qualifica de nobles cors' de vivíssima nota d’alegria i de que l’espectacle va resultar tan tierno como encantador.
El segon el trobem al número 265 d’aquesta. Amb motiu del tercer aniversari de l’obit del Pvdo. P. Carlos Ferris' S.J.' i la bendició del seu monument (que hui encara es conserva) a Fontilles' la BANDA DE GATA va estar present. Diu la crònica de la revista que el 19 de novembre de 1927 es feia el solemne acte de bendició del monument' al que va assistir l’arquebisbe de València' Don Prudencio Melo y Alcalde. Arribant l’arquebisbe diu el cronista que al sanatori es van sorprende gratament per la visita de la BANDA DE MÚSICA DE GATA que -cite textualment- al regresar a su pueblo terminadas las fiestas de Laguart' quiso asociarse a las fiestas del Santario. Seguix dient: Poco antes de las diez dirigióse la comitiva a la iglesia' acompañada por la música de Gata que después dedicó un armonioso pasodoble a los enfermitos.
Dos exemples més de l’extens treball que va fer i fa la banda fora del poble al llarg de la seua dilatada història de quasi 150 anys.
A la imatge la desfilada amb la banda de Fontilles amb uniforme blanc i al fons s’albira la banda de Gata' eixe dia del 19 de novembre de 1927.
FONTS: A la composició fotogràfica' fulla amb la fotografia (revista de 1927) i un retall de la de 1909. // Revistes de Fontilles: órgano de la Colonia-Sanatorio de San Francisco de Borja para leprosos' números 56' del 8 de març de 1909' i 265' de novembre de 1927. Biblioteca Virtual de Premsa Històrica.