16-07-2017 HISTÒRIA DELS BOUS A GATA: Corro central, Raval, Passeig (1999) i arales Sorts (2017)
en HISTÒRIA LOCALAhir recordava que calia desempolvar la història' els llocs on s’han fet bous' els corros del poble de Gata. Ara resumisc els espais que han vist passar el bou pels carrers i places.
Si busquem els orígens dels bous a Gata' potser una referència dels diaris de 1888 ens donen la clau' quan es parlava de la sol·licitud de fer bous a Gata' que finalment no es van fer. Estaríem davant dels inicis dels bous al carrer de Gata?.
Fem un bot en el temps i ens plantem a l’any 26 del segle XX. El Diario de València el 15 d’agost de 1926 relata les festes de Gata' dient que es van fer quatre dies de vaquetes “con grandísima animación”. Quatre anys més tard' l’1 d’agost de 1930 el diari Las Provincias publicava que a Gata es feien festes populars dient: “se celebrarán corridas de vaquillas con motivo de las fiestas.
En 1935 coneguem una instància dels encarregats d’organitzar els festejos d’agost. Proposen' a la fi de recaptar diners a benefici de l’Asil-Hospital' també conegut com l’Hospitalet que es facen de l’1 al 4 d’agost 4 corregudes de novillos-becerros amb entrada lliure per a tot el públic. Seria al Raval' a la plaça de l’església o al corro gran del centre?.
Repassem ara dos anys de la dècada dels 40. En 1945 el Raval era escenari de bous. El carrer Moreres era un dels més bouers del barri. En 1947 es fan elementos tradicionales -nom amb els que es coneixien les actuacions taurines per no dir-les encara bous al carrer- a les zones del Raval i del centre.
En 1976 i 1977' el Raval tornava a ser escenari dels elementos. Es feien vaques i bous i verbenes. Aquest any es programa el bou embolat. per tant' de 1977 a 2015 ha estat aquesta figura taurina en Gata. En 1989 hi ha també bous al Raval' amb entrades pels carrers Trossets i Palmeral Alt.
Arribem al final de la dècada dels 90. En la primavera de 1998 es fa una consulta popular per a veure com quedava el corro' si al centre del poble o es traslladava. Al final' es conserva eixa any el corro al centre' amb 40 palcos i moll estret el recinte' sobre tot en el carrer Doctor Gómez Ferrer.
Arribem a una fita històrica' 30 de juliol de 1999. S’estrena el corro del Passeig d’Alacant. Eixe any es fan entrades per quasi tots els carrers que accedixen al mateix. El pont per baix la via cap a Les Sorts fa que es retalle el corro i es queden els carrers Doctor Moratal i Sant Miquel com a entrada per als bous. Un total de 18 anys han fet possible la diversió i l’espectacle al corro de l’Avenida' al Passeig d’Alacant.
En juliol de 2007' davant la demanda de més palcos per assistir als espectacles taurins del Passeig d’Alacant' s’amplia un poc més el corro.
Aquest any 2017' el corro dels bous es trasllada del Passeig d’Alacant a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Dissabte 29 de juliol' a partir de la primera entrada a les 8 del matí i l’actuació de les vaquetes' assistirem a l’estrena oficiosa del nou corro' el nou recinte taurí gater.
Altres llocs de bous: Plaça Nova' Font del Riu' Raval (per Sant Antoni)' plaça de l’església (per Sant Miquel)...
Un altre escenari' en 1954 es fan bous i vaques a la Plaça Nova. El barri La Font del Riu també va tindre bous al carrer Lepanto en juny des dels anys 80. Les entrades es feien pel carrer Teulada. Per Sant Antoni' el Raval també va ser escenari de bous i vaquetes. Per Sant Miquel' celebrant el patró cap d’altra també es feien vesprades i nits de vaquetes a la Plaça de l’Església' inclús tancant el redcinte i pagant. En 1987 deixen de fer-se els bous i vaques a la Plaça de l’Església al setembre. Per qüestions econòmiques i per l’augment del tràfic rodat es decidix acabar amb aquesta tradició.
Malgrat això' en 1999 i 2001 tornen a fer-se bous i vaquetes a la plaça de l’Església per Sant Miquel. Les festes de Sant Miquel es ressistien a desaparéixer' en 2007' pel setempre' Gata recupera la tradició' després de sis anys' de celebrar entrades i solta de vaquetes a la plaça de l’Església amb motiu de les festes de setembre' a Sant Miquel. Es van sortejar els 12 palcos que tancaven junt a les tradicionals barreres el recinte de la plaça. Cada palco abonaria 150 euros pels tres dies de festes taurines.